VÉGE VAN A SÖRFORRADALOMNAK!!!
Végre ideje lenne, hogy elkezdődjön a sörháború!
2023 Október 12-én kijöttem egy cikkel, ahol a sörforradalomról beszélek. Még két év sem telt el, már nagyot változott a világ és ezzel az én véleményem is. (Ja, meg közben megnyílt a saját sörfőzdém is.)
Akkor még úgy tűnt, hogy a kb. 2012 óta tartó lendülete a sörpiacnak lassul bár, de sokkal koncentráltabb és sokkal megfontoltabb. Ha élesebb eszű lettem volna, már akkor fordulópontról kellett volna beszélnem, de talán még tartott bennem a "sörforradalom heve".
Mostanra igen nagyot változott a véleményem, de ne rohanjunk ennyire előre.
Első körben értelmezzük is mi történt 2012 óta a sörpiacon és mit jelent a forradalom?
A forradalom szó jelentésének az értelmezése nagyon nehéz, mert bár magyarul pozitív jelentése van, valójában egy nagyon bizonytalan és veszélyes időszakot ölel magába.
A forradalom egy stagnáló rendszer lebontását és megújítását igyekszik minden esetben megteremteni. Ez heves érzelmekkel fűtött, legtöbbször szervezetlen cselekmény, amelynek a végét vagy a forradalom sikere vagy a leverése követi.

Esetünkben mi történhetett, leverték a sörforradalmat vagy sikerre vitték?
Ahhoz, hogy ezt megfejtsük ki kell fejteni, hogy mi volt a forradalmi elv és mi volt az a rendszer, ami ellen ez az erő felhorkant.
A II. Világháború után igen zavaros idők következtek, aminek a vége az lett, szovjet fennhatóság alatt működtetett szocialista rendszer uralkodott hazánkban. Az ezt megelőző forradalomról nem tennék most csak ebben a mondatban említést, mert nem is értek hozzá eléggé és nem is férne bele egy írásba az egész, de még vaskos történelemkönyvek lapjaiba is aligha.
A háború után az államosított sörgyárak igyekeztek megcélozni azt, hogy minél több sört és minél hatékonyabban lehessen előállítani, ezzel "egyenlően" kiszolgálni a szocialista embertömeget, ami esetükben minden individualista törekvést nélkülözött, így vált például a Dreher- Haggenmacher Első Magyar Serfőzde Rt. többszöri átalakulás után, 1958-ra Magyar Országos Söripari vállalattá. Ennek legfőbb terméke a máig ismert Kőbányai sör volt.
A Dreher név eltűnt és egy sokkal személytelenebb régiónév váltotta a porondon.
Ebben a 40 évben a sör, mint ital átalakult hazánkban a fogyasztás és a munkás ember védőitalává. A fejletlen ipari technológiák miatt viszont még itt is egész finom sörökről beszélhetünk, bár én ezt már nem tapasztalhattam meg.
Adott volt egy 40 éve fogyasztási cikké züllesztett sörkultúra, amelyet talán mégjobban lezüllesztett a hirtelen jött kapitalizmus, amelynek a gyümölcse az lett, hogy a gyárak a magasabb profit reményében egyre inkább a kukoricagrízes és jó profitot termelő ipari hulladék irányába terelték a söripart.
Ez volt az az idő is, amikor rengeteg ember megpróbálkozott a sörfőzde nyitással, hisz a hirtelen szabaddá vált sörpiacon érdemesnek tűnt megpróbálni berobbanni. Sajnos a szakmai tudás híján, az ekkorra már 140 fölé emelkedő kisüzemek jövője meg volt pecsételve. Sok esetben a gyári ipari hulladék minőségét se ütötték meg, az állandó minőség elérhetetlennek tűnt, majd bevezették a sörre is az alkoholadót, azaz a jövedéki adót, amivel a nyerészkedni próbálkozó önjelölt sörfőzők szelektálódtak a piacról. Megjegyezném, hogy a mai napra ezekből a sörfőzdékből 10-20 létezik már csak és ezek közül is max. 10-et méltatnék említésre...
2012 új reménysugár köszöntött be a sörpiacon, hisz legálissá tették az előtte szabályozott házi sörfőzést, így engem is beleértve sokan kezdtünk el sört főzni otthon. Ebben hatalmas segítség volt a Legenda Sörfőzde és annak tulaja Kovács József, alias Olasz, aki korrábban sosem látott alapanyagokat kezdett el beszállítani hazánkba.
Ez a sörforradalom már nem tisztán haszonszerzési oldalról közelítette a meg a sörfőzést, hanem gasztronómiai irányból.
Jöttek az IPA, stout, gyümölcs, savanyú és egyéb érdekes sörök. Nyíltak sörözők, akik ezeket a termékeket árúsították vagy árusítják a mai napig. Törvénybe iktatták, hogy minden vendéglátó helynek kell tartania/értékesítenie kisüzemi söröket.
MEGVALÓSULT???
Hát nem....
Sajnos a mai napig lehetetlen beszerveznie magát a magyar kisüzemi sörfőzdéknek sörözőkbe. A jogi és anyagi háttér még mindig a nagy gyárak termékeit tartja előtérben, így semmilyen ajánlatot nem tudunk adni egy lokális sörözőnek, hogy cserélje le a multik által gyártott termékcsaládot.
NYERTÜNK???
Hát nem...
Más országokban regionálisan szép lassan piacot nyernek a kisüzemi sörfőzdék, tehát kis boltokban, sörözőkben, éttermekben sorra jelennek meg a termékeikkel és a helyi fogyasztók is előnybe részesítik az ő termékeiket. Nálunk ez nem alakult ki vagy csak csekély mértékben, így azt mondhatjuk, hogy a forradalmat leverték, veszítettünk.
MI JÖN MOST?
Nem nehéz az írás címéből megállapítani minek kell most következnie...
A forradalom szervezetlen lendületét egy szervezett háborúnak kell követnie, máskülönben az érdektelenségbe süllyed az egész. Bár részeredményeket elért a forradalom, hisz a nagy gyárak is ímmel-ámmal nyitottak a prémium sörök irányába és lemímeltek egy-egy IPA sört vagy hasonlót, de ezzel inkább csak megtörték a lendületünket, mint sem megállítottak bennünket.
Hogy milyen is lesz ez a sörháború?
Megtudjátok, ha bekövetitek a blogomat. Igyekszem tudósítani és remélem reményt és lendületet tudok újra adni azoknak a forradalmároknak, akikkel együtt harcolunk, hogy ne süllyedjen apátiába a kűzdelmünk!!