2019. feb 24.

#BÉRFŐZÉS MAGYARORSZÁGON, AVAGY LEHET SAJÁT SÖRMÁRKÁM SÖRFŐZDE NÉLKÜL#

írta: csuporsör
#BÉRFŐZÉS MAGYARORSZÁGON, AVAGY LEHET SAJÁT SÖRMÁRKÁM SÖRFŐZDE NÉLKÜL#

Iránymutató, hogyan pazaroljunk el pár száz-ezer forintot legmenőbb módon. (Vagy milliót... :D )


 (Ide kattintva megtaláljátok korábbi írásunkat amiben kifejtjük, milyen kategóriái vannak a sörfőzésnek.)

Annyian kértétek már, hogy beszéljek a bérfőző, avagy gerilla sörfőzésről, hogy rávettem magam és neki kezdtem ennek a bejegyzésnek, majd be is fejeztem, aminek tökre örülök. Sajnos lehet lesznek haragosaim ezáltal, mert sokszor küzdenek a sörfőzdék a bérfőzőkkel, akik kötetlenül főzőcskézhetnek, maximum pár százezer forintot buknak (Vagy akár több milliót. Nem írok nevet,(ÉN) de ha érdekelnek a részletek egy sör mellett megbeszéljük... :D), miközben sok sörfőzde tulajdonos a házát eladta, hogy főzdét nyithasson, tehát mindent feltett egy lapra.

A harag pedig onnan jön, hogy a megszámlálhatatlan bérfőző jelölt, aki sokszor még sörfőzdét se látott belülről és egyedül sose főzött még sört elárasztja a piacot a közepes minőségű agyonhájpolt sörével, ami kitolja a sörfőzdék söreit a sörözőkből. Szóval csak óóóóvatosan a gerilláskodással! :)


Tehát beszéljünk akkor a BÉRFŐZÉSRŐL!


Aki szereti a sört már biztos álmodozott arról, hogy milyen nagy buli lenne, ha haverokkal közös sörözés közben a pub egyik csapjáról a saját sörét mérik.

Ez egészen hét évvel ezelőtt vált megvalósíthatóvá széles rétegek számára, amikor is bevezették 2012-ben évente 1000 liter házi sör adómentes elkészítését.
Ám ez nem eredményezte azt, hogy szépen elárasztották a házi sörfőzők sörei a csapokat, mivel a legális lefőzhető keret mellé nem kaptak jövedéki engedélyt az otthon sörkészítő lelkes titánok.

Ugyanis a sör, az alkoholtartalma miatt jövedéki adóval is terhelve van a többi adónem felett, ami így a dohánytermékek, üzemanyagok, energiahordozók közé sorolható adózási szempontból.


Viszont!!!

Egy másik nagy változást is hozott a 2012-es év.

A házi sörfőzés legalizálása mellett, bevezették a kisüzemi sörfőzdék adókedvezményét, ami a korábbi 1620 Ft/HLA (HLA-hektoliter alkohol, azaz 1%alkohol hektónként 1620 Ft volt.) helyett 810 Ft/HLA-ra csökkentette az adóterhet.
Ez pedig azt jelenti, hogy egy liter 4,5% alkoholtartalmú sör árán a korábbi 72,9 Ft helyett (a nagyüzemieknél még mindig ennyi…) csak 36,45 Ft-ot kell fizetni.
Ez a literenkénti 36,45 Ft pedig jelentős különbség. Ha belegondolunk, hogy a gyári söröknél egy 200 Ft-os 0,5 l-es dobozos sör árából 36,45 Ft a nettó jövedéki adó (bruttó 46,29 Ft), akkor felmerül a kérdés, hogy a maradék 153,7 Ft elegendő lehet-e arra, hogy finom sört készítsen az ember. A válasz az, hogy igen, ha nagyon nagyban dolgozunk és a járulékos kiadások ezáltal csökkennek. Na de ez a bejegyzés most nem a nagyüzemi sörök kérdésével foglalkozik, hanem a bérfőzőkével.

https://pin.it/c5dat46pe4cqsAhogy korábban említettem számos önjelölt sörfőző született/lépett elő ebben az időszakban, mint jómagam is a Csupor Craft Beer-el vagy a Balkezes-nek nevezett formáció, de ebben az időszakban született a Házisörfőzők Versenyén (http://www.elsosor.hu/) abszolút győzteseként a mindenki számára jól ismert Távoli Galaxis sör is, amely azóta Róth Beer szortimentjét erősíti és jópáran a hazai “Punk IPA”-nak tartják.


Forrás és írás a sörről ide kattintva.


Na de hogyan is lehet egy házi receptet más sörfőzdéjében lefőzni?


Itt jön be a képbe a már említett jövedéki adó és még megannyi kényes kérdés.
Ha valaki szeretne sört főzni és értékesíteni, akkor annak mindig egy jövedéki adóraktárban kell megtörténnie, melyeknek több fajtája van.
A sörfőzdék adóraktárja talán a legegyszerűbb, ahol 500 000 Ft jövedéki letét ellenében igényelhető jövedéki engedély. Ehhez kell sörfőző berendezés, az épület funkcionális kialakítása és még ezernyi apró dolog.
Ha ezek megvannak, akkor egy gyártmánylap leadásával elkezdhetünk egy bizonyos típusú sört készíteni. Ezen a gyártmánylapon szerepelnie kell a színnek, alkoholtartalomnak, típusnak és még pár részletnek, hogy ezáltal egy jövedéki adószakértő is be tudja azonosítani a terméket, ha végig akarja követni egy termék útját.
Ha több sört szeretne az ember, nincs más dolga, mint, hogy több gyártmánylapot adjon le.

És itt jön az a pont ahol lehetőség adódik egy sörfőzdének, hogy bérfőzőkkel dolgozzon együtt.
Mivel bármilyen gyártmánylap leadható és bármilyen név adható a söröknek, így ráírhatja egy sörfőzde a címkére és a gyártmánylapra azt is, hogy XY sör, YX fantázia névvel ellátva.
Viszont…
Ez azt jelenti, hogy ez után a gyártmánylap leadás után a nevet és a sört a NAV regisztrálja a sörfőzde neve alatt, ami későbbiekben problémákat okozhat, ha az ember máshol szeretné gyártani a sört. Egy egyszerű lemondó nyilatkozattal viszont ez is megoldható, amelyben a sörfőzde lemond a termék gyártási jogáról.
És ezután jön csak minden márka-manager és üzletember rémálma.
A márkádat levédethetet, mint saját szellemi tulajdon, de ez azt jelenti, hogy a sörfőzde illegálisan fogja termelni a sört, amit az ötletgazda levédett.
Ha szeretnél velük szerződést kötni, akkor viszont liszenszelt sörfőzést hajtasz végre, ami kizárja a kisüzemek adókedvezményét és ráadásul még egy elég kemény jogi procedúrán is át kell menned. Ezért érdemes jövedéki szakértőt fogadni, mivel sajnos a hazai jogszabályoknak erre nincs még kitalált struktúrája.

Ezért vált be az a metódus, hogy mindent megcsinál a főzde, jogilag és minden vonalon ők állnak a termékek mögött, a bérfőző meg csak értékesíti legfeljebb, hogy a profit nála realizálódjon.
Ez viszont újabb kiadást és problémát tud jelenthet, hisz ehhez szerződni kell egy adóraktárral, akinek van jövedéki engedélye, így betárolható nála a kész sör.
Ezt főzetenként és átlag havi 100 000 Ft alatt nem nagyon ússzuk meg, így érdemes olyan sörfőzdét találni, aki a raktározást és szállítást is meg tudja oldani jóáron vagy marad a saját kocsival való kiszállítás.


Most már ott állunk, hogy van sörünk, van rajta címke és van aki a jövedéki-élelmiszeri és egyéb problémákat is megoldotta, értékesíthető a sör.


Itt találkozunk az egyik legnagyobb problémával, ami a forgótőke kérdése avagy a kezdeti befektetés. A legkisebb bérfőzhető mennyiség általában 500l, de manapság 1000l alatt nem találunk erjesztő tartályt.

Ez azt jelenti, hogy egy 100 Ft nettó alapanyag bekerüléssel, 50 000 Ft-ról indulunk. Ez ugye 1000 liternél már 100 000 Ft. Nettó.
Lépjünk is túl ezen, mert ott van a kényesebb kérdés, a bérfőzési díj.
Ez 300 és 450 Ft/ liter körül mozog sörfőzdétől függően. Ennél kedvezőbb díjat csak a nagyobb sörfőzdék tudnak adni, de az már több ezer literes mennyiséget jelent havonta, az egy másik szint.
Ha ezt a 350 Ft/liter bérfőzési díjat is felszorozzuk, akkor megkapjuk, hogy egy 500 literes főzeten 175 000 Ft csak a bérfőzési díj. Ez így már nettó 225 000 Ft az alapanyag és a bérfőzési díj összeadva.
Erre jönnek rá a csomagolóanyagok, amiket legtöbbször a bérfőzőnek kell biztosítania.
Ez 0,33l palackok használata esetén 66 000 Ft körül jön ki, amit jó beszerzési forrással leküzdhetünk 40 000 Ft-ra. Ilyen kis mennyiségnél bonyolultságtól függően a címkék 40 Ft/db körül mozognak, azaz újabb 60 000 Ft-ot kell kiadjunk. Egyszerűbb címkénél itt is számolhatunk 40 000 Ft-al.
Ha ezt a csomagolással felmerült 80 000 Ft-ot is hozzáadjuk a korábbi összeghez 305 000Ft-nál tartunk adózatlanul, raktározás és szállítás nélkül. Csak közbeszúrom, hogy ezzel literenkénti 610 Ft-ba már így is kerül nekünk a sör… Nettó...


Mondjuk azt, hogy a sörfőzde vállalja a raktározást ingyen, így már csak a szállítás és az adók maradnak.
Szorozzuk is fel a dolgokat. Bérfőzőként a magas árakkal kiesik az olcsó világos sör gyártása, így valószínű 6% feletti sörrel jelentkezünk a piacon, aminek a jövedéki adóterhe nettó 48,6 Ft literenként. Így járunk 658,6 Ft-nál. Erre jön a 27%-os áfa, ami után kapunk egy 836,42 Ft/l bruttó árat.
(Nagy átlagban egy jobban megkomlózott sörre kíváncsibbak az emberek, de imperial stouttal és egy jó savanyú sörrel is nagy sikert tud elérni egy bemutatkozó sörmárka.)
Az IPA-k nagykerárai 1000-1200 Ft/l között mozognak még a reális árkategóriában, ennél drágábban ritkán vesznek a pubok söröket és azok is meglévő nagyobb, híresebb márkák sörei, mint Mikkeller, To Ol, Evil Twin, Omnipollo, a skandináv vonalon például és Mad Scientist, Monyó, Horizont a hazai vonalon.

https://www.facebook.com/Omnipolloshatt/photos/a.766343763420638/1414592878595720/?type=3&theater

Ha azt vesszük, hogy nem durvulnánk elsőre, akkor 1000 Ft/liter bruttó áron adjuk a sörünk, így literenként  bruttó 163,58 Ft-ot tudhatunk profitként magunkénak, azaz nettó 128,8 Ft-ot. Ez így 500l sörön 64 401,57 Ft. 1000 literen is csak 128 803,15 Ft.  418 000 Ft befektetéssel, és kb. 1-2 hónap megtérüléssel...


Megéri? Meg hát!!! Se.

Ez a munka másfél-két havi fáradozásért nem igazán éri meg, így vagy többet állít elő az ember vagy mellékmunkaként kezeli, egyfajta költséges hobbiként.  

Ezzel természetesen nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy vágjon bele, sőőőőt!!!

Azért tartom fontosnak, hogy ezekkel mindenki tisztában legyen, hogy a jobbnál jobb sörök ne tűnjenek el sokszor egy bemutatkozó után, mert hibás gondolkodásmóddal ugrott bele egy kiváló sörfőző az üzletbe.

A piac fejlődését leginkább a gerilla sörfőzők segítik, hisz nem kell egy nagy üzem beruházásának megtérülésével foglalkozniuk és az árversenybe se tudnak csatlakozni, így csak a legjobb termékeket hozhatják piacra, ami nagy felelősség. 6-7 éve, amikor a hazai sörforradalom indult, még annyira kevesen ismerték a jó sör fogalmát, hogy szinte bármivel ki lehetett jönni a piacra, a nép zabálta.
Mostanra viszont rengeteget fejlődött a piac és az emberek ízlése is, így nagyot kell durrantani, ha az ember be akar lépni a piacra és életben is akar ott maradni.


Ajánlatos pár házi sörfőző versenyen elindulni előtte, hogy az ember biztos lehessen benne, hogy jó az irány, ahova tart a receptjével és ajánlott beletanulni a vízprofil felépítésébe, hisz az elmúlt két évben, sorra vásárolják a sörfőzdék a reverz-ozmózisos vízkezelőjüket, hogy konzisztenssé tegyék söreik minőségét és még kiválóbb ízű italokkal boldogítsanak bennünket.
(Ide kattintva többet tudhattok meg az RO vízről.)

De erről később többet fogunk írni… Addig is főzzetek sok sört otthon, fejlesszétek magatokat, leginkább azért, mert amit otthon megcsináltok receptet kb. 10-20%-ban át kell majd alakítani, amikor nagy főzet lesz belőle!!! :)

Csupi



Szólj hozzá

sörgyár sörfőzés bérfőzés hogyisvanez sörfőzdék kézművessör craftbeer magyarsörpiac homebrewing házisörfőzés miakézműves gerillasörfőző